TEKANLAH..

Thursday, December 29, 2011

Gadjet Idamanku :)

Assalamualaikum..lamanya xpost entry..smenjak bkerja ni..bz xtaw nk habaq..skang ni line clear ckit..bolehla aku berkongsi keinginan ak utk memiliki gadjet idaman..hehe..apapun..yg berada di atas carta hatiku ialah......jeng3!
1st skali...
Galaxy tab 7.7
Baru2 nie ada staff kt opis aku angkat..rm1500 ja..cash beli kat Digi n pakai plan yg gempak...katanya model ni paling laris dipasaran sbb specs dia mmg terbaik..sesuai bgi sapa2 yg malas nk bwak lptop yg berat tu..cam aku..hehe..benda nie gak bleh pakai sbg henfon..memang mantapla..:) kalah iPad..:P

 Second.. 
Galaxy S2
Henfon nie mmg menjadi kegilaan ramai..dgn specs yg agak lengkap..ketahan body mgalahkan iPhone apabila dihempas..macam2 lgila..pendek kata..berbaloilah klu membeli nie..:) harga lebih kurang rm1899.
Last skali,henfon yg dah lama aku minat,
Xperia
henfon nie mmg lama ak ushar..lebih2 lg yg kecik 2..comey ja tgok..tp agak kurang specs nya dri samsung di atas...agak xberbaloi dimiliki..huhu:(
Ramai yg pakai BB skang nie..tp aku pelikla..apa yg best sgt ek???stakat BBM ja..hmm..keypad qwerty ni aku agak kurg minat plak..:(
Hmmmmmmmmmm...harap2 blehla beli salah satu gadjet nie..tringin jgak tgok org pakai..eheheh..:))

Thursday, September 15, 2011

Kereta oh Kereta..

Salam sejahtera..
tiba2 ak rasa berminat plak nk post sesuatu yg ak tgah gila skang nie..hehe..(mentang2la bru dapat lesen keta)..2,3 hari ni asyik dok survey hrga ja..padahal keja pun blum lg..aishh...wlubagaimanapun..ni dia ak nk ceta sikit..keta yg mgkin dlm perancangan masa depan aku..mgikut bajet...cmfirmla aku cari yg second hand dlu..
1st skali ni dia....
kereta kancil secondhand..mmg bajet gila..harga below 10k..plg murah ak survey kt mudah 6k..tp mcm buruk plak..aishh..

2nd..
civic ek 1.6 second hand...design mmg no 1 dihatiku..harga pling murah rm27k..mahal gak..tp agak berbaloi..minyak pun jimat gak....paling mahal bleh dapat 40k..aishh...mahal2...:(

3rd..haa..ni satu lg perodua yg kukuh yg aku minat..sdap gak bawak..
kelisa 1.0...tp sayangnya keluaran baru dah xda..tpaksala cari second gak..huhu


Beralih kpd yg model baru...ni dia...pujaan hatiku..
civic type r baruu....klu naik moto ja mesti teserempak...pndang xjemu..naseb baikla x accident..adush...bila la mau bleh bli keta ni..mau dekat 200k...hohohoho...

xlogik plak klu nk bli skang...

skang nie perodua dah kluar model baru myvi..myvi extreme namanya..ikutkan design..cantik dari yg lama..cba kita tgok cket.

sepupu aku kata rupa dia mcam katak..haha..xtawla kat mana yg mcam katak 2..yg pnting enjin dh dpertingkatkan kpd 1.5l..sedapla ckit nk bwak kan...sblum ni 1.3 ja..huhu...tp harga agak mahal gak..50k keatas...aishh....cam xberbaloi plak...cuma design ja cantik..
better ak bli proton saga baru ja ..
macam nie..
luas pun luas 1.6 executive lg..harga jauh lbih murah dri myvi baru td..hmmmmm.....
apa2 pun...poket kena brisi duit dlu lah bro....xguna gak cakap byak..klu duit xda..hehehehe..xpa2 lpas nie ak kena usaha lbih lgi..bak kata member baik aku.."xyah bli keta mahal2 sgt, keta ni cuma liabiliti" ak harap smua org taw mksud nie..kata2 org ekonomi la katakan..hehehe...renung2kan dan selamat beramal...chiauuu...:)

Budak Yang Memberi Teladan

Salam to all..hari ni saja sy nk share ttg cerita seorang budak yg byk mmberi teladan kpd yg baru nk mula bekerja macam sy ni..ntah kt mna sy dapat ni...harap2 tuan yg post ni jgan marah la noh..cuma nk share benda baik..harap2 bleh jadi telaan buat semua..enjoy this story..:)


Selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.

"Abang nak beli kuih?" katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.

Tak apalah dik... Abang dah pesan makanan," jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.



"Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?" katanya selamba semasa menghampiri meja saya.

"Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni," kata saya sambil menepuk-nepuk perut.

Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, "Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?"

Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya.

Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya.

"Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang." katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.

Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya.

"Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu," Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya.

Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu.

"Kenapa bang nak beli kuih ke?" tanyanya.

"Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!" Kata saya tanpa menjawap pertanyaannya.

"Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!" katanya begitu lancar.

Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu.

"Abang nak beli semua ke?" Dia betanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata.

"RM25 saja bang."

Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.

Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan.

Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya!
(forwarded from my email)
Sebar sebarkan ler boleh jadi pengajaran utk org2 yg pemalas bekeje


Tuesday, September 13, 2011

Jangan menyerah..Ohhh....

jangan menyerah wahai sahabatku...keep trying...:)

Friday, August 12, 2011

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-75

Salam..Alhamdulillah..akhirnya nama aku tsenarai gak utk konvo thun nie..stelah penat lelah study selama 3 thun, tcapai jgak impian nk dpt segulung ijazah wlupun result xbrapa gempak..hoho..xpalah..pkara dh lepas..lepas nie ak kena lbih fokus utk cari keja..:) disini ak nk selitkan sdikit info mengenai Istiadat Konvokesyen UiTM ke-75 bagi kampus Shah Alam..bgi yg seangkatan dgn ak, kta akan berkonvo pada 25 Oct nie, pada sesi pagi dan sidang 8. Sbelum 2, kta kena ambik jubah pada pkul 4 ptg 16 Oct 2011..apa2 pun kena up to date n rjin2 bkak page UiTM kt sini http://konvokesyen.uitm.edu.my/ sbb depa update dri masa ke masa..sekian trima kaseh! slmt berkonvo! hehe..:)
                                 UiTM Shah Alam: credited to mr.Google

Friday, July 29, 2011

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Salam bloggers..pejam celik2 dah nk posa..Isnin ni insyaAllah smua umat2 Islam seluruh dunia bakal berpuasa selama sebulan..di kesempatan ini sy hamba yg jahil lg hina nie ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak , smoga kita dpat menempuhnya dgn berjaya..bkan stakat bpuasa xmkan, bahkan berpuasa sgala anggota , mata, mulut, telinga, dan sbgainya..insyaAllah..

Wednesday, June 1, 2011

terhenti disini

Salam..sja nk kgsi lagu dalam drama Nora Elena di Tv3..lgu nie slow tp agak best jgak..layannn...:)

Friday, May 27, 2011

DNA Babi dalam Makanan di Tesco & Secret Recipe

Salam..selamat pg kpd semua..hmm..sja nk share di sini..tkejut jgak bila tgok satu email yg menerjah masuk ke dalam peti masuk email ak..ttg DNA babi dlm makanan seperti tajuk di atas..dah byk kali perkara nie berlaku..kita sbg umat Islam haruslah berwaspada..beringat sblum kena..utk berita penuh..sila klik disini http://www.islamituindah.my/dna-babi-dalam-makanan-di-tesco-secret-recipe

Betulkah Result kuar 17hb Jun ni?

Salam..
hmmm...biar btol result kuar 17hb Jun nie..apa2 pun berita ni bgus jgak..bleh dpat transkrip awal..hehehe..klik sini http://www.adamroslan.com/2011/05/keputusan-peperiksaan-akhir-sarjana-muda-uitm-17-jun-2011/
Harapan semoga aku lulus dgn cemerlang..;) Aminn..

Tuesday, May 24, 2011

Trip to Labuan & KK 2011- Part 1

Salam to all..actually lama dah nk post entry nie..tp ptg nie bru berkesempatan ..hoho..sbenarnya nk ceta ckit pgalaman melancong ke negeri di bawah bayu..bersama sahabatku...Tajuddin bin Mustafa..yg sggup menemani aku melancong ke Sabah..walaupun kami hanya berdua yg p sebab kakak ak last minit cncel xdapat p..huhu..namun tetap best..flight kami bertolak dri LCCT pkul 7.50 pg..16 Mei lalu..so terpaksa la kmi bermalam kat terminal takot nnti terlepas flight pula..huhu..

keadaan di terminal bersama kawan din yg dikenali sbg sabah..haha

uishh..mmg teruja gila la naik flight buat kali pertama...best jgak dpt terbang...mmg kena la dgn slogan Air Asia.."sekarang semua org bleh terbang" ..hehe..translate dlm bm plak..

sempat gak amik pic secara haram...hehehe

perjalanan mgambil masa kira2 2 jam lebih dri KL ke Labuan..bosan jgak dok lama2 bila xnmpak apa2 kat luar..hoho..

hehe,,tiba sdah di Labuan..(tgah call yg tsayang,,heheh)

din smart disitu berbaju MU..hehe..bergambar dibelakang pesawat MAS wing.

hehe..sampai2 ja kt Labuan, trus dibawa mkn KFC oleh yg tersayang..hehe..lepas mkn tbalah time utk jalan2 disekitar bandar Labuan nie..hmm..naseb baikla kechik ja bndar nie..klu x..pengsan di tgh jalan..hoho..


kat Muzium Labuan

Hari Ke-2

kat Dataran Labuan..

dlm Muzium Marin klu xsilap..hehe..

last skali smpai ke UMS-KAL..hmm..mcam pernah ku mimpi smpai ke sini..hehe..mimpi menjadi realiti..hehehe

Hmm...smpai disini sja cerita2 di Labuan..keesokannya pulak pergi ke KK plak..tggu ak update ya..hoho..chow dulu...nk p kemas brg balik kg..hehehe..SALAM ;)

Thursday, May 12, 2011

Hasta La Vista 2011

Salam to all...
lama jgak nk mengupdate blog nie..tp xterupdate2 sampaila hari nie..hoho..hari ni nak cerita ttg program Hasta La Vista perkataan dlm bahasa Spain yg bermaksud "see you later". Actually program ni wajib utk semua student semester akhir program BBA (Hons) Human Resource Management, klu xpi dikira tdak bleh grad..hmm..takut jgak dgaq..hmm...anyway destinasinya adalah kat Pulau Perhentian, Terengganu Darul Iman. Ni lah 1st time ak menjejakkan kaki di negeri nie..haha..dah lama dah nk pi tp xda kelapangan n dtambah dgn faktor kewangan yg tdak menentu..huhu..

Terengganu flag by Google

antara tempat popular..Masjid Kristal

Pulau Perhentian mmg serius chantek..buleh tgokla gambaq2 yg ak n kawan2 amik bila smpai kat cni..

haa,,ni gmbaq kat jeti kuala besut..kira2 30 minit kot dari sini ke Pulau Perhentian..

haaa...dah smpai PP..teruja tgok...

cantik btoi view kat sini..

ni lah masa yg ditunggu2...snorkeling time..1st time snorkeling takut jgak..boleh ka bdan aku nie terapung..haahahha

haha..naseb baik xda masalah..bleh jgak aku berenang slow2 tanpa bantuan..kih3..



bagi ikan makan roti..rezeki depa la..

sebelum balik ke chalet, sempat jgak sorang bro nie baling gamat kat kami..teruja jgak tgok..tp hanya Syamim yg begitu berani memegang..hahaha..semakin digosok smakin pnjang katanya..:P

gambar jejaka2 macho bdekatan pasar payang sblum bertolak pulang ke Shah Alam..
Hmm..sebenarnya byak lg nak cerita..tp kekurangan gmbar..xbest plak nk cerita..kbyakkan gambar dicilok dari kamera member2..hehe..sori ye kawan2..nnti gua ad duit lebih ,gua beli kamera sendiri..hehe..
Byak pgajaran pgalaman yg berlaku kat sini, yg baik jdikan iktibar..yg buruk jdikan sempadan..hehe..smoga bertemu lg kawan2.."hasta la vista"!

Thursday, April 28, 2011

Ada apa dgn Viva?

Salam..
Di petang hari cmnie..hujan agak lebat..guruh bendentam-dentum..mata mgantuk dek suasana sjuk smacam..chehh..sementara mnunggu waktu asar nie..post la 1 ceta...
Cetanya pasal diri aku nie...waaa..nervous mnunggu esok yg bakal tiba..presentation utk fyp aku..ak ni dah la tkenal ngan prasaan nervous yg melampau..dan jikalau aku nervous..pastinya adala cecair yg keluar iaitu peluh yg melampau kat tgan ak ni..huhuh(skarang pun tgah dok kluar)..mcm kak Heliza AF 2..hohhoho..

Apa-apa pun..harap2 smua bjalan ngan lancar esok..mlm ni la last nk prepare..wish me gd luck!:)

Tuesday, April 26, 2011

Saturday, April 23, 2011

-My Last Day Practical-

Salam..
Alhamdulillah...akhirnya pejam celik,pejam celik berjaya jgak ak habiskan latihan praktikal slama 20 minggu di HICOM Facility Management Berhad. Perasaan 2 jgan ckapla..lega ya amat..huhu..tp sedihla pulak..bila lg nk jumpa staff2 kat sini yg sgt happening n baik2 blaka...hmmm..tpi kenangan indah disini xkan ku lupa smpai bila2..chewahh..!!hehe..mari kita enjoy dgn gmbar2 majlis terakhir yg special depa wat utk ak..
haaa...ni dia kek..siap tulis nama lg..hehe..dah ak la satu-satunya bdak praktikal..nk wat cmna kan?hehe..teruja bebenor..:)

hahaha..ni dia muka teruja..(mcam pelik ja)..hua3..

tu diaaa...upacara memotong kek..dah lama gila aku xpotong kek..hohoh..En.Rais dah terliur nmpak?hahaha..

haa..ni dia staff2 maintenance,dari kiri(En.Riznan,En.Norazman) sempat lg dtg walaupun sibuk wat keja2 maintenance..trima kaseh abg2 smua..:)

nah..tu dia..pantang nmpak mkanan..smua dah pakat lapaq..hua3..mai makan kfc ada,bihun grg ada,kek ada..hehehe

En.Nashar bg hadiah mewakili smua staff..bagussss...:)


bergambar beramai-ramai...dari kiri(kak Nisa,En.Zubir,En.Rais,En.Ismail lop,kak Salina,kak Rafeah,kak Ana,kak Mai,Julie,En.Hisam,En.Nashar,En.Norazman)tiada dlm gmbar(En.Riznan(pengambil gmbar),kak Izie(bersalin),En.Said(MC),kak Rahimah n kak Arby(training),En.Ibrahim(half day),En.Idris,kak Ratna, En.Rahman n En.Wan Azrai...fiuhhh..nasib baikla staff kat sini xbrapa ramai..klu bratus2 jenuh nk taip kat sini..hahahaah!
kepada semua warga staff HFMB, Saya mengucapkan jutaan trima kaseh di atas segala tunjuk ajar n kerjasama dri tuan/puan, maaf jikalau ada slah dan silap..sy bharap HFMB akan terus maju dan maju..jikalau ada umur yg pnjang,boleh kita berjumpa lg..InsyaAllah..(hehe ..skema plak ayat)..doakan kjayaan sy jgak ya ya..hehe:)

Sunday, April 17, 2011

Menanti..

Salam bloggers...sama2 hayati lagu ini..penuh pengajaran di pagi hari..:)
tringat zaman2 nasyid dulu..:)

Monday, April 11, 2011

Kenapa begini??

Salam bloggers..mggu ni byak keja nk wat..assignment yg xsiap2..thesis yg xgerak2..tp....ak masih xbleh nk siapkan smua nie dek kerna terlalu byak godaan yg mggu hidupku ini,..huhuhuh..rapuhnya imanku...malu aku mengadapMu ya Allah,,hinanya aku disisimu..ku mohon kau kentalkanlah jiwaku dlm menempuhi segala ranjauMu...peliharalah kami..janganlah kau sesatkan kami..doronglah kami ke jalan yg benar..Amin Ya Rabbal Alamin...

Monday, March 28, 2011

Hari Isnin yg Lesu

Salam..
Seperi biasa..hari Isnin..mmg malas gila bgun nk p keja..tp apakan daya..ku gagahkan jua..hoho..
Setibanya di opis..dah bising2..projektor blum psg lg katanya..lantas ak pun segera psg..naseb baik ak xkena marah..lewat ckit dlm 2-3 minit..En.Lokman pun mcam stress..nseb baik dia xmarah ak..maybe sbb ak bjaya settlekan masalah teknikal kt bilik meting 2..haha..mcm technician dah ak pg nie..tp xpa..ilmu jgak 2..
Alhamdulillah..ak bru sja menghantar resume kt sorg akak nie utk bkeja di dlm bgunan ni..harap2 dapat diterima bekerja..dapat jgk ak kumpul duit sikit2..Aminn..
Ok..skarang masa utk aku berjimat..sbb apa??ak kena spend byak lepas nie...huuhu..antaranya..:

  1. Hasta La Vista(program wajib akhir sem utk course ak) 
  2. Trip to Labuan
  3. kos2 menyiapkan tesis
  4. dan byk lg..fening2..
anggaran smuanya RM 1000...mana mau cari?sesiapa yg baik hati dan pemurah..silalah menderma...membantu org dlm kesusahan mcm ak nie besaq pahalanya..hehehe..:P

Monday, March 21, 2011

tak tahan lagi...

Salam..ni dia model baru yamaha 135LC!dgn 5 kelajuan klu dah silap..fuyoo..power tuuu..ak mcm nak angkat satu la..model nie dah byak improvement dari model yg lama..antaranya.:

  1. lampu depan yg sangat menarik dan nmpak lebih garang
  2. panel meter yg boleh nmpak bila gelap
  3. 5 kelajuan(sblum nie 4 ja)
  4. dah ada tmpat simpan barang kat bwah seat
  5. lampu belakang yg berkabus.
  6. dah ada mud guard kat tayar blakang
fuhhh...kesimpulannya mmg perfectla..smua dah ada...cuma bajet ja xda lg..huhuuhuhu..bila la nk dapat durian runtuh nie.hahaahaha..utk keterangan yg lebih lanjut or gambar2 yang lain sila layari http://www.yamaha-motor.com.my/135lc/home.html ok sekian terima kaseh!